Professionele wasmiddelen

Wassen kan het best omschreven worden als “het herstellen van de gebruikswaarde van duurzame textielgoederen”.  We praten over wassen wanneer er gebruik wordt gemaakt van water en over professioneel wassen wanneer dit in een bedrijfswasmachine gebeurt.

Professioneel wassen

Tegenwoordig heeft vrijwel ieder huishouden de beschikking over een huishoudwasmachine en wordt veel textiel thuis gewassen. Ondanks dat er op het eerste gezicht veel overeenkomsten zijn tussen thuis wassen en professioneel wassen, zijn er ook een aantal factoren die voor belangrijke verschillen zorgen.

Korter wassen

De totale wastijd in een professionele omgeving is vaak veel korter dan in een thuissituatie. In een professionele situatie duurt een wasproces voor sterk bevuild textiel vaak maximaal een uur, terwijl een vergelijkbaar wasproces op dezelfde temperatuur in een huishoudmachine vaak wel 2 uur duurt. Om toch schoon te wassen zijn professionele wasmiddelen krachtiger.

Sterk bevuild wasgoed

professionele wasmiddelen, Professionele wasmiddelen
Record Special van Christeyns is een van de professionele wasmiddelen geschikt voor sterk bevuilde bedrijskleding

Vaak is het textiel wat professioneel gewassen wordt zwaarder bevuild dan het wasgoed wat thuis wordt gewassen. Denk bijvoorbeeld aan ontlasting, bloed en etensresten uit instellingen en aan olie, smeer en straatvuil werkkleding uit de industrie. Om deze vervuiling goed te kunnen verwijderen zijn specialistische en krachtige professionele wasmiddelen nodig.

Professionele wasmachine

Om de krachtige professionele wasmiddelen goed te kunnen gebruiken is het belangrijk dat ook gebruik wordt gemaakt van professionele bedrijfswasmachines. Bedrijfswasmachines zijn vaak degelijker opgebouwd, hebben een (gedeeltelijk) vrij programmeerbare besturing waardoor wasprogramma’s speciaal voor het type vervuiling aangepast kunnen worden en een Automatische wasmiddeldosering kan worden aangestuurd.

Professionele wasmiddelen

Voor het samenstellen van huishoudwasmiddelen wordt vaak gestreefd naar een universeel product, terwijl professionele wasmiddelen juist gemaakt worden voor specialistische toepassingen. Om een goed wasresultaat te behalen is het belangrijk dat de juiste wasmiddelen gekozen worden. Wasmiddelen die aansluiten bij het type wasgoed en de aard van de vervuiling. Ook is het belangrijk dat de juiste dosering wordt aangehouden.

Wasmiddelen zijn opgebouwd uit een groot aantal stoffen, zoals o.a.:

  • Stoffen die zorgen voor een goede bevochtiging van het textiel,
    die de vervuiling losmaken van het textiel en vervolgens in het water opgelost houden;
  • Stoffen die helpen kalkafzetting tegen te gaan;
  • Stoffen die het was- en bleekresultaat bevorderen en corrosie (aantasting) van de wasmachine tegen gaan;
  • Stoffen die vlekken van kleurstoffen, zoals koffie, thee, vruchten en wijn, verbleken;
  • Stoffen die zorgen dat al bij lage temperatuur gebleekt en gedesinfecteerd kan worden;
  • Stoffen die de witheid verhogen, zoals optisch wit;
  • Stoffen die goed eiwitten en vetten af kunnen breken, zoals enzymen;
  • Stoffen die een aangename geur aan het wasgoed geven, zoals parfum;

Speciale professionele wasmiddelen

professionele wasmiddelen
Osmafin Aquablock Plus van Christeyns is een van de professionele wasmiddelen speciaal voor het waterafstotend maken van bijvoorbeeld regenjassen of skikleding

Naast het verwijderen van vlekken en vervuiling uit textiel horen bij als “het herstellen van de gebruikswaarde van duurzame textielgoederen” vaak ook speciale behandelingen zoals bijvoorbeeld het waterafstotend maken van jassen en skikleding of het stijven van servetten en tafellakens.

Deze speciale behandelingen worden gedaan door op het juiste moment in het wasproces de hiervoor benodigde speciale professionele wasmiddelen toe te voegen. Voor het beste resultaat is de inzet van een vrij programmeerbare bedrijfswasmachine een vereiste; huishoudwasmachines of semiprofessionele wasmachines bieden vaak onvoldoende mogelijkheden om de wasprogramma’s precies goed af te regelen voor dit soort speciale behandelingen.

professionele wasmiddelen, Professionele wasmiddelen

Een leverancier die gespecialiseerd is in professionele wasmiddelen zoals onze partner Christeyns biedt u een onderbouwd advies bij de keuze van de juiste wasmiddelen, kan de wasprogramma’s in uw bedrijfswasmachine speciaal voor uw type wasgoed en vervuiling afstellen en biedt desgewenst de mogelijkheid wasmiddelen automatisch te doseren.

Verkoop door Professional Laundry Sales

Vragen? Neem contact op via Whatsapp