Excelsior Sparta PSV

Hieronder vindt u een aantal referenties met betrekking tot voetbalkleding wassen bij professionele voetbalclubs, waaronder Excelsior, PSV en Sparta. Ook voor voetbalkleding wassen bij amateurverenigingen , Paardendekens wassen en Wassen in de sport kunt u bij Bedrijfswasmachine.nl terecht.

Wassen met Electrolux in de grote familie die Excelsior heet

voetbalkleding wassen“Net een groot gezin”, beschrijft medewerkster Rina Stoop ‘haar’ cluppie Excelsior. “We koken hier voor de jongens, doen de was, luisteren als het nodig is naar hun problemen en leven allemaal erg met elkaar mee. Niks geen poeha, niks geen vedetten.” Een rake typering van de Rotterdamse eerste divisieclub. In de schaduw van stadsgenoten Feyenoord en Sparta, wordt op het Kralingse Woudestein in een gemoedelijke sfeer volkssport nummer één bedreven. ‘Te klein voor tafellaken, te groot voor servet’ meldt de eigen website van de club. Neemt echter niet weg dat de ruim honderd jaar oude club menig Rotterdams hart sneller doet kloppen.

voetbalkleding wassenEen zonnige dinsdagmiddag. In het spelershome van Excelsior druppelen de spelers van Jong Excelsior binnen. Voordat ze met de bus vertrekken voor hun uitwedstrijd tegen Jong Ajax, spelen sommige jongens nog een potje tafelvoetbal of biljard. In het voorbijgaan snaaien ze gretig van de grote stapel broodjes die Rina Stoop en Gonnie van der Pas gesmeerd hebben. Er worden plagerige opmerkingen uitgewisseld, die het beeld van dat grote gezin, zoals Rina dit schetste, alleen maar onderstrepen. “Ik ben voor sommige spelers echt een soort moeder”, vertelt ze. “Als ze ergens mee zitten, komen ze in de keuken lekker op het aanrecht zitten om hun hart uit te storten. Ik word op handen gedragen; krijg vaak een bloemetje. Het is een mooi stel!”

Excelsior-hart

Ook materiaalman Ton Streur beaamt onmiddellijk dat hij een echt Excelsior-hart heeft. “Maar vroeger ging ik altijd naar Sparta”, fluistert hij daar achteraan. De 76-jarige Streur begon 26 jaar geleden bij de voetbalvereniging als elftalleider. Toen hij met de VUT ging, was dat voor hem een goede gelegenheid om nog meer tijd aan de club te besteden. Nu houdt hij zich – samen met Aad Putter en Joris van Doesburg – bezig met onder meer het onderhoud van het terrein en de verzorging van de was. En als materiaalman gaat hij altijd mee met de wedstrijden van Jong Excelsior. “Zonder Ton gaat het niet door”, laat een van de spelers grijnzend weten.

Specialistisch wassen

voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVSinds 2000 heeft Ton Streur de beschikking over twee wasmachines van Electrolux en één droger. Voldoende om de complete outfit van het eerste en tweede elftal en de technische staf te wassen. “Hiervoor werkten we met gewone huishoudmachines”, vertelt Streur. “Dat was eigenlijk geen doen. Die machines zijn veel kleiner en dus stonden ze bijna de hele dag te draaien. Bovendien merken we dat de kleding in deze machines langer mooi blijft.” Temeer daar de voetbalclub zelf de sportkleding moet aanschaffen – in tegenstelling tot wat wel eens gedacht wordt – is ook dat laatste een groot voordeel. De medewerkers van Excelsior maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid om specialistisch te wassen. Zo worden bijvoorbeeld de vaak sterk vervuilde keeperskleding, de ballen en de op de massagetafel gebruikte handdoeken met de juiste zeepdosering en het juiste programma weer schoon gewassen.

 

Sparta terug van weggeweest

voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSV‘Rood en wit gaat nooit verloren’, zingt de aanhang van Nederlands oudste voetbalclub uitbundig. En inderdaad. Na een moeizame periode, waarin Sparta drie jaar lang op het hoogste voetbalpodium ontbrak, lijkt de toekomst de club nu weer toe te lachen. Sparta is terug in de Eredivisie! De promotie was het startsein voor een nieuwe – hopelijk succesvolle – periode. Maar ook het startsein voor forse aanpassingen van het stadion ‘Het Kasteel’. De realisatie van een professionele huiswasserij was daar één van.

Het jaar 2002 zal de geschiedenisboeken van Sparta ingaan als een zwarte bladzijde. Voor het eerst in zijn bestaan degradeert de club uit de Eredivisie. Er breken zware jaren aan. “Er ontstonden financiële problemen”, blikt de commercieel manager Rik van Aalst terug, “en op een zeker moment was de club min of meer klinisch dood.” In 2005 wordt de negatieve spiraal doorbroken. Sparta promoveert en schudt de ellende van de laatste jaren van zich af. De promotie wordt niet alleen door de trouwe supporters met gejuich ontvangen; heel voetbalminnend Nederland is het erover eens dat de roodwit-gestreepte shirts thuishoren op het hoogste niveau.

Positief effect
voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVMet de terugkeer in de Eredivisie en de komst van een nieuwe trainer werden er verschillende veranderingen doorgevoerd. Trainer Wiljan Vloet wil de club terug in de wijk brengen en kiest ervoor het eerste elftal bij Het Kasteel te laten trainen. Rik van Aalst legt uit: “Daarvoor trainden alle elftallen, zowel de profs als de jeugdelftallen, op het trainingscomplex Nieuw Terbregge. Daardoor moest nogal eens heen en weer worden gereden en dat bracht eigenlijk onnodige onrust met zich mee.” Het idee om het eerste elftal voor de trainingen weer terug naar Het Kasteel te halen, was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er moest bijvoorbeeld een spelershome met keuken gerealiseerd worden, een kantoor voor de technische staf, een medische ruimte én een huiswasserij. Dat alles resulteerde in een enorme verbouwing, die een paar maanden in beslag nam. “Maar het is het waard geweest”, beslist Rik van Aalst. “Het heeft echt een positief effect op de rust in het elftal en de binding tussen alle betrokkenen bij de club.”

Aandacht voor kwaliteit
voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVHet realiseren van een huiswasserij was een van de projecten waarvoor commercieel manager Van Aalst verantwoordelijk was. “En ik heb helemaal geen verstand van wasmachines”, maakt hij meteen maar duidelijk. Samen met materiaalman Ben Wessels ging hij daarom te rade bij andere voetbalclubs. De twee ontdekten dat Electrolux bij een groot aantal clubs, waaronder topclubs als PSV en Feijenoord, de wasmachines heeft geleverd. “En zo kwamen wij ook bij Electrolux terecht. Daar hebben ze ons prima geadviseerd en goed meegedacht over de uiteindelijke indeling van de wasruimte.” Van Aalst zegt het belangrijk te vinden dat er ook bij zoiets triviaals als wassen, aandacht is voor kwaliteit. Sparta staat voor een bepaald niveau en dat moet door de hele organisatie terug te vinden zijn. “Die uitstraling naar sponsors, spelers en supporters vinden wij nu eenmaal zeer belangrijk.” De was uitbesteden was daarom voor de club geen optie. Los van het kostenaspect (uitbesteden is vrijwel altijd duurder), wil Van Aalst niet afhankelijk zijn van derden. “Je bent dan veel minder flexibel.”

Visitekaartje van de club
voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVMateriaalman Ben Wessels is degene die dagelijks met de nieuwe machines werkt. Jaarlijks verwerkt hij zo’n 60.000 kilo wasgoed. “Dat is de wedstrijdkleding voor het eerste en het tweede elftal, voor de A1, B1 en C1 en de trainingskleding voor het eerste en tweede elftal”, licht hij toe. “Daarnaast was ik de handdoeken die gebruikt worden voor de fysiotherapie en incidenteel ook kleding van bijvoorbeeld de terreinknechten.” Wessels is goed te spreken over de machines van Electrolux. Hij vindt ze eenvoudig te bedienen en is enthousiast over de voorgeprogrammeerde programma’s die zijn afgestemd op de verschillende textielsoorten. “Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de was er schoon uitkomt. De kleding is het visitekaartje van de club en voor sponsors is het belangrijk dat de bedrukking netjes blijft. Dat lukt goed. Alleen slidingvlekken zijn soms moeilijk uit de broekjes te krijgen. Ik heb dan ook het liefst dat ze in donkere broeken trainen.”

Geen ‘negen-tot-vijf-job’
voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVEen gewone werkdag begint voor een materiaalman al vroeg. Wessels vertelt dat hij om half acht present is. De bakjes met trainingskleding staan dan al voor iedere speler klaar. “Een speler hoeft eigenlijk alleen zijn toilettas mee te nemen. Voor de rest zorg ik; tot en met het ondergoed aan toe.” Na het schoonmaken van de kleedkamers wacht Wessels nog een aantal klussen. Ballen oppompen, kleding wassen, drogen en vouwen. Ook voetbalschoenen poetsen? “Nee, dat mag niet van de trainer. Die vindt dat spelers zelf voor hun schoenen moeten zorgen. Dat is toch hun belangrijkste materiaal.” In het weekend gaat het werk van de materiaalman vaak gewoon door. Bij een uitwedstrijd reist hij al vooruit om ter plekke alle spullen klaar te leggen. “Nee, dit is niet bepaald een ‘negen-tot-vijf-job’. Ook een vakantie kun je niet zomaar plannen. Ik zit echt vast aan het voetbalseizoen. Nu er voor het eerst rond de kerst gespeeld gaat worden, zit een wintersportvakantie er dus ook niet in.” Wessels kan er wel mee leven. “Het is ontzettend leuk om bij een voetbalclub te werken. En ik ben een echte Spartaan; ik kom hier al vanaf m’n vierde!”

Ambities
voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVDie liefde voor de club uit Spangen zit bij veel supporters diep. Toch gaat het supportersgeweld, dat soms onlosmakelijk verbonden lijkt aan ‘ware’ voetballiefde, aan Sparta voorbij. “We zijn van oudsher een nette club”, weet Rik van Aalst. “Ouders met kinderen komen hier graag vanwege de familiaire sfeer die er hangt. En veel voetballiefhebbers hebben sympathie voor ons. Zijn bijvoorbeeld fan van Ajax of PSV, maar hebben toch een zwak voor Sparta. Hoe dat komt? Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat we er alles aan doen om het karakter van Sparta zo te houden. Je ziet ook dat sommige spelers enorm aan de club hechten. Die kunnen misschien wel een treetje hoger, maar zullen ergens anders nooit aarden.” Over de ambities van de Rotterdamse club is Van Aalst kort en duidelijk: “Ergens tussen de zesde en twaalfde plek in de Eredivisie en leuk meedoen om de Amstelcup.” Om er dan nog aan toe te voegen: “Maar af en toe een uitschieter naar de top drie zou natuurlijk fantastisch zijn. Een mens mag toch blijven dromen?”

PSV

Materiaalman Jan Formannoy van PSV over het belang van goede wasautomaten:

“We zijn een topclub en dat moeten we ook uitstralen!”

voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSV

Een fraai uitgevoerde sliding van Kevin Hofland voorkomt een uitbraak van de tegenpartij. Keeper Waterreus trapt uit en vindt Van Bommel. Dan legt Van Nistelrooy met een onnavolgbare beweging zijn opponent in de luren… en scoort! Het publiek veert op, juicht, zingt en feest.

PSV gaat lekker. De in rood-wit gehulde helden van de club stellen hun fans dit jaar maar zelden teleur. De landstitel lijkt binnen handbereik en ook op de Amstelcup zijn de kansen nog niet verkeken. Alle reden tot tevredenheid dus. Zo ook bij materiaalman Jan Formannoy. Maar wanneer de spelers na een gewonnen strijd zich tevreden op de massagetafel uitstrekken en de fans zingend huiswaarts keren, begint voor hem en zijn medewerkers het echte werk. Het vuile spelersgoed moet worden verzameld en vaak nog voor de dag verstreken is, staat de eerste wasmachine al te draaien.

Het trainingscomplex De Herdgang is voor Jan Formannoy zijn tweede huis. Met werkweken van zeventig, soms wel tachtig uur brengt hij hier de meeste tijd door. Als materiaalman is Formannoy verantwoordelijk voor al het materiaal van de PSV-spelers: shirts, schoenen, handdoeken, ballen, noem maar op. “Maar ook zoiets als de inkoop van scheerschuim en shampoo hoort bij mijn takenpakket.”

voetbalkleding wassen, Excelsior Sparta PSVBij iedere wedstrijd is Jan Formannoy van de partij. Drie uur voor de aanvang van de wedstrijd is hij al ter plaatse. Hij vertelt: “Ik kan dan in alle rust de spullen klaarleggen en controleren. Mocht ik iets missen, dan is er nog gelegenheid om dat in orde te brengen.” Wanneer de spelers in de kleedkamer komen, zijn zij ervan verzekerd dat al het materiaal in orde is. Per speler ligt er een keurig pakket klaar met alles wat hij nodig heeft. Van ondergoed tot warming-up-pak. En daar komt nog best wat bij kijken. Want terwijl de ene speler iedere wedstrijd met nieuwe sokken wil spelen, zweert een ander juist bij een gebruikt paar. En ofschoon alles uiterst zorgvuldig gewassen wordt, geven de spelers wel de voorkeur aan hun eigen ondergoed. Dus zijn deze kledingstukken genummerd. Dan zijn er nog de wedstrijdtenues. Wanneer het uit- en wanneer het thuisshirt? Soms lijkt het uitshirt te veel op het thuistenue van de tegenstander. Maar Formannoy weet dat lang niet alle scheidsrechters daar dezelfde mening over hebben. “Dus nemen we in veel gevallen zowel het uit- als thuisshirt mee. Ik ben daar ooit eens mee in de mist gegaan en dat zal me geen tweede keer gebeuren”, bezweert hij.

Rust in de kleedkamer

Jan Formannoy is sinds vier jaar actief als materiaalman bij PSV. De voetbalwereld is hem zeer vertrouwd. Hij stond immers jarenlang onder de lat bij NEC, Sparta, Willem II en Feyenoord. De vraag of hij in deze functie profiteert van zijn eigen ervaringen als profvoetballer, beantwoordt hij bevestigend. Hij licht toe: “Ik weet wat er in die jongens omgaat. Zoiets als die sokken, nieuw of gebruikt, daarvan kan een ander denken ‘ach, wat een onzin’. Maar ik weet welke rol dit soort bijgeloof bij voetballers speelt. Daarom ga ik daar heel zorgvuldig en serieus mee om. Ik weet ook dat de spelers voor een wedstrijd behoefte hebben aan rust in de kleedkamer. Daarom zorg ik dus dat alles ruim op tijd klaarligt en dat ik niet nog heen en weer hoef te rennen met allerlei spullen. Wanneer de spelers in de kleedkamer komen, ga ik een beetje achteraf staan. Ik loop ze niet in de weg, maar hebben ze wat te vragen, dan weten ze me te vinden. Dat zijn allemaal dingen die je meeneemt vanuit je eigen voetbalverleden.”

Ballen in wasmachine

In de materiaalruimte op De Herdgang staan twee wasmachines en twee wasdrogers opgesteld. Toen Formannoy hier begon, zag het er nog heel anders uit. “Tot twee jaar geleden wasten we hier gewoon met huishoudmachines. Daar gaat natuurlijk veel minder in en bovendien duurt een wasprogramma met een gewone machine veel langer. We stonden hier regelmatig om elf uur ‘s avonds nog te wassen.”

In 1999 plaatste Electrolux professionele was- en droogautomaten bij de Nederlandse topclub. Een verademing, volgens Formannoy. “Op de eerste plaats omdat we nu veel sneller kunnen werken. In zo’n veertig minuten is de was gedaan. Bovendien kunnen we meer tegelijk wassen. Deze machines hebben ontzettend veel mogelijkheden. Al die mogelijkheden hebben een code. Zwaar bevuilde kleding? Je drukt op de juiste code en klaar. Zelfs de zeep wordt automatisch toegediend.”

Chris Teurlincx werkt mee in de wasserij van PSV. Zij somt op wat er zoal de machines ingaat: “Natuurlijk de broekjes en shirtjes, maar ook warming-up-pakken, regenjacks, dikke jassen, handdoeken, overtrekken van de massagetafels, kleding van de medische staf, scheenbeschermers en loopschoenen.” De ballen werden tot op heden nog met de hand schoon geborsteld, maar wanneer Chris en Jan ontdekken dat ook die in de machine kunnen, zijn ze meteen verkocht. “Als ze maar niet krimpen van een vijfje naar een viertje”, lacht Chris Teurlincx. Jan waarschuwt bovendien: “Laat de jeugd het maar niet horen. Want die gebruiken rustig honderd ballen bij een training. Krijgen we straks nog meer werk!”

Eigen computerprogramma

Chris Teurlincx en Jan Formannoy wassen voor maar liefst vijftien elftallen: negen jeugdelftallen, vier amateurelftallen en het eerste en tweede elftal van PSV. Dat betekent bijvoorbeeld op maandag bijna driehonderd kilo wasgoed. Vaak maken de machines daarom al op zondagavond een eerste draai. Anders is het bijna niet op één dag te behappen.

Ook op andere dagen draait de apparatuur op volle toeren. “Er wordt iedere dag getraind of gespeeld, dus hebben we altijd was”, legt Teurlincx uit. Het is daarom voor de materiaalman en -vrouw een geruststelling dat de Electrolux was- en droogautomaten probleemloos draaien. Jan Formannoy: “Het is echt ongelooflijk goed spul. We hebben er nooit problemen mee.”

Wanneer de kleding weer schoon en droog is, wordt het opgevouwen en opgeborgen op rekken in het magazijn. Maar daarmee zit het werk er voor Formannoy nog niet op. Hij moet er immers ook voor zorgen dat de voorraad op peil blijft. Daarvoor ontwikkelde de oud-doelman zelf een computerprogramma. “Die computer is een beetje een hobby van me”, verklaart hij. “En zo heb ik het nuttige met het aangename verenigd. Ik heb nu een programma waarmee ik per speler kan bijhouden welke spullen hij heeft. Zo kan ik ook gemakkelijk zien wanneer ik spullen moet bestellen.” Eenmaal geroken aan het programmeursvak, besloot Formannoy verder te gaan. Zo ontwikkelde hij een computerprogramma voor het scouten van spelers. Een programma dat inmiddels niet alleen bij PSV, maar ook bij NAC en Feyenoord wordt gebruikt.

Op het veld presteren

De functie van materiaalman is een belangrijke en verantwoordelijke job. Formannoy formuleert dat zo: “Zonder goed materiaal en goed beheer van dat materiaal ligt een club binnen een week op z’n billen. Wij zijn een topclub en dat moeten we ook uitstralen. Door goed te voetballen, maar ook door ons altijd netjes te presenteren.” Of spelers daarvan doordrongen zijn, weet de materiaalman niet. “Maar dat vind ik ook niet zo belangrijk. Spelers moeten zich niet druk maken over hun kleding of hun schoenen. Zij moeten op het veld presteren. Wij juist in het traject daarvoor.” Formannoy vindt het wel jammer dat de fysieke afstand tussen de kleedkamers en de materiaalruimte op De Herdgang zo groot is. “Daardoor zijn we veel tijd kwijt aan het vervoer van spullen en de spelers lopen minder snel hier even binnen. Hoewel, als het nodig is weten ze me allemaal wel te vinden. Niet alleen voor een nieuw paar schoenen, maar ook als er wat is met hun auto of pc. Of dat ook bij m’n taak hoort? Weet ik niet. Maar ik doe het graag!”

Vragen? Neem contact op via Whatsapp